Přednost z prava: budeme se s ní setkávat častěji

 

Česká města se začínají vracet k trendu, který ze silnic už prakticky vymizel - místo dopravních značek důsledně prosazují pravidlo pravé ruky. Přidávají se tak k evropskému proudu. A policie snahu radnic chválí: Ubude tak dopravních značek, které prý řidiče spíše rozptylují.

Nejdále z českých měst je v zavádění přednosti zprava město Slaný. Když řidič přijíždí k tamním sídlištím, přivítá ho téměř neznámá značka: Pozor, přednost zprava. "Před několika lety jsme opravovali jednu z našich ulic. Na sedmdesáti metrech jsme napočítali jedenáct značek. Řidič vůbec nemá šanci je registrovat," popisuje tamní starosta Ivo Rubík.

Když pak radní zavedli přednost zprava zkušebně v jedné ze čtvrtí, zjistili, že se tam doprava zklidnila, a navíc nezaznamenali jedinou nehodu. V plánu nyní mají zavést pravidlo v celkem šesti čtvrtích.

"Opětovné zavádění tohoto pravidla je zajímavý fenomén. Pokud platí na sídlištích a v obytných zónách, je to správné. Řidiči si na to budou muset ale zvyknout," soudí dopravní psycholog Alois Hudeček.

Ke stejnému kroku se rozhodly Říčany u Prahy. Kromě hlavních tahů tam začne pravidlo pravé ruky platit za měsíc na celém území města. "Nyní už pravidlo v části města platí. Oproti současnému stavu to bude rozšíření asi o čtyřicet procent," uvedl říčanský radní Ladislav Musil. Zmizí celkem 164 značek. Pro radnice má přednost zprava ještě jeden efekt - ušetří statisíce. Ve Slaném spočítali, že jedna značka i s náklady na čas úředníků vyjde na pět tisíc korun.

Kromě Říčan a Slaného se k přednosti zprava rozhodli i ve Velkém Meziříčí, kde zmizí značky ze čtvrtiny města. Přednost zavádějí ale i pražské obvody, například Karlín či Holešovice. Praha 2 například brzy zruší hlavní silnici v ulici Na Moráni před křižovatkou s ulicí Dittrichova.

Policisté snahu českých měst chválí. Na letošní rok totiž mají podobný cíl: "Dopravní inženýři v regionech mají za úkol zjistit, zda je umístění značek oprávněné a u nadbytečných iniciovat jejich odstranění," řekl už dříve šéf dopravní policie Leoš Tržil.

Česko nový trend kopíruje ze zahraničí, podobně před lety z ciziny začalo ve velkém přebírat "módu" bezpečných kruhových objezdů.

 

Přednost z prava: budeme se s ní setkávat častěji

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek