Tramontana R: španělská stíhačka má 720 koní

 

Než se pustíte do čtení tohoto článku, zamyslete se jako jsem to udělal já, jde pořád o auto?!

Slunné Španělsko není jen domovem konfekčních seatů, ale také malé manufaktury Tramontana. Ta vyrábí uchvacující supersport, který v sobě kombinuje prvky stylu Formule 1 a stíhacích letadel.  K oběma vzorům má nakročeno docela slušně. Vždyť mu slouží 720 koní!

Tramontana R je ostřejším derivátem stroje Tramontan, který byl představen před dvěma lety. Tentokrát však došlo k několika změnám, jak ve vzhledu tak v technologii. Rozvor byl zkrácen o 50 mm, nové je nastavitelné pružení v rozmezí od 85 do 135 mm. Supersport jezdí na 20" kolech vyrobených z karbonu a magnézia. Mocnou sílu zastaví obří brzdy Brembo.

Vzhled auta je na běžné poměry šílený. Vůz připomíná napůl stíhačku, napůl Formuli 1. Totéž pokračuje v kokpitu, kde je volant s uříznutým vrškem a dvojice přístrojŮ promítajících se pomocí LCD displeje. Výhled z místa řidiče připomíná ten z kabiny vojenského pilota.

Pod kapotou je připraveno pořádné dělo. Jde o dvanáctiválec V12 Mercedes-Benz s objemem 5,5 litru a výkonem buď 550 koní, nebo díky dvěma turbodmychadlům pak 760 koní. To by mělo vystřelit Tramontanu R na stovku za 3,6 sekundy, na 200 km/h za 10,15 sekundy. O přenos síly se stará 6rychlostní sekvenční převodovka.

Pokud máte zájem, musíte být jednak bohatý a jednak mít štěstí. Tramontana R se bude vyrábět v sérii pouhých 12 kusů ročně. Každý z nich přijde v základu na 385 tisíc eur, tedy asi 10,8 milionu korun.

 

Fotogalerie: 
tramontana-r-10.jpg
tramontana-r-11.jpg
tramontana-r-12.jpg
tramontana-r-13.jpg
tramontana-r-14.jpg
tramontana-r-15.jpg
tramontana-r-16.jpg
tramontana-r-17.jpg
tramontana-r-18.jpg
tramontana-r-19.jpg
 

Tramontana R: španělská stíhačka má 720 koní

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek